Gastroskopie (endoskopie horní části GIT)
Popis vyšetření
- Gastroskopie je vyšetření vnitřních struktur jícnu, žaludku a části tenkého střeva. K tomu se používá prohlížecí zařízení vybavené fibro-optickými vlákny (gastroskop) zavedené ústy.
Postup
- Endoskopy mají v průměrů asi od 0,6 cm do 1,3 cm a délku asi tak okolo 30 až 150 cm.
- Video systém s použitím fibro-optických vláken umožňuje endoskopu ohebnost, dává mu zdroj světla i možnost pozorování.
- Mnohé endoskopy jsou také vybavené malými klíšťkami k odběru vzorků tkání a elektrickou sondou určenou k destrukci patologické tkáně.
- Po průchodu ústní dutinou je možné endoskopem vyšetřovat jícen (ezofagoskopie), žaludek (gastroskopie) a dvanáctník (duodenoskopie).
- Vyšetření trvá asi 5 minut.
- Před vlastním vyšetřením Vám lékař provede lokální znecitlivění Vaší dutiny ústní a hrdla.
Jak se připravit na vyšetření
- Pacient musí být obvykle několik hodin nalačno. Potrava v žaludku by mohla lékaři bránit v rozhledu a také by během vyšetření mohlo dojít ke zvracení.
- Při endoskopickém vyšetření jsou komplikace relativně vzácné.
Možnosti endoskopie
- Při endoskopickém vyšetření mohou lékaři dobře pozorovat sliznici trávicího traktu. Mohou vidět oblasti podráždění, vředy, zánět a patologické slizniční výrůstky. Obyčejně také mohou odebrat k vyšetření vzorky tkání.
- Endoskop je také možno použít k léčbě. Malým otvorem v endoskopu může lékař prostrčit různé typy nástrojů. Tak může použít elektrokauter k obliteraci cévy a zastavit tak krvácení, odstranit malé výrůstky, může použít jehly k aplikaci léků do jícnových varixů a zastavit tak jejich krvácení.