Intolerance laktózy
Laktóza je mléčný cukr, který je ve střevech štěpen enzymem laktázou na glukózu a galaktózu. Ty jsou důležité pro správný vývoj centrální nervové soustavy a pro vstřebávání vápníku, hořčíku, železa, zinku apod. Zdrojem laktózy je hlavně mléko a mléčné výrobky. Prvním zdrojem laktózy je mateřské mléko, které obsahuje 6,8-7,2 g laktózy ve 100 g mléka, kravské a kozí mléko obsahuje 4,3-4,6 g laktózy ve 100 g mléka.
Laktóza se používá i jako plnivo v tabletách léčivých přípravků a doplňků stravy. Zde je však v tak malém množství, že zažívací potíže vyvolává jen minimálně.
Intolerance (nesnášenlivost) laktózy je způsobena nedostatečnou tvorbou laktázy v tenkém střevě. Laktóza se nerozštěpí, putuje dál střevem a váže na sebe vodu. V tlustém střevě je pak fermentovaná bakteriemi za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem a plynů (vodík, oxid uhličitý, metan), což vede ke vzniku typických zažívacích potíží (viz. nejčastější projevy).
Nejde o alergii na bílkovinu kravského mléka. Příznaky u obou těchto onemocnění jsou podobné.
U laktózové intolerance jde o enzymatickou poruchu, kdežto u alergie na kravské mléko se vůči bílkovině v mléku obsažené tvoří specifické protilátky.
Typy laktózové intolerance:
Primární - nejčastější typ v dospělosti. Je způsoben sníženou tvorbou nebo aktivitou laktázy.
Sekundární - intolerance je spojena s poškozením střev (zánět, neléčená celiakie, Crohnova nemoc apod.). Po zhojení střevního epitelu, intolerance většinou vymizí.
Vrozený deficit enzymu - vrozená neschopnost trávit laktózu. Projevy intolerance jsou hned po narození a vyžadují úplné vyřazení laktózy ze stravy.
Vývojově vázaný deficit laktázy - vyskytuje se u nedonošených dětí, u kterých intolerance vymizí dozráním buněk střeva. Následně mohou laktózu normálně přijímat.
Nejčastější projevy:
Bolest břicha, nadýmání, plynatost, průjmy nebo řidší stolice, říhání, pálení žáhy, bolesti hlavy a celková únava. Intenzita a spektrum potíží je individuální. Projevy nastanou po příjmu mléka nebo mléčných výrobků (do 30min až 2hod).
Diagnostika laktózové intolerance:
Expoziční test - podání definovaného množství laktózy v mléčném výrobku.
Stanovení pH stolice (kyselé pH).
Dechový vodíkový test - po vypití mléčného produktu o definovaném množství laktózy se při nízké aktivitě laktázy zvyšuje koncentrace vodíku ve vydechovaném vzduchu. Koncentrace je měřena speciálním přístrojem.
Biopsie střevní sliznice.
Genetický test.
Léčba:
Základem je dietní opatření. U většiny pacientů je dobře snášené množství 6-12 g laktózy za den. Někomu nevyhovuje jenom mléko a jiné mléčné výrobky snáší dobře. Proto je nutný velmi individuální přístup k problému.
Omezte množství mléka a mléčných výrobků dle vlastní tolerance, ale nevynechávejte je úplně. Úplným vynecháním se ještě více sníží aktivita laktázy a zároveň si snížíte příjem potřebných látek, jako je například vápník.
Do jídelníčku přidejte bezlaktózové mléko a mléčné výrobky. Pozor na zvýšený obsah cukrů u některých náhražek mléka (sojové, mandlové, ovesné mléko apod.). U diabetiků může vést ke zvýšené hladině glykémie. Zároveň mají nižší množství bílkovin a minerálů, které je potřeba nahradit v jiných potravinách (libové maso, ryby, luštěniny, vejce).
Pijte a jezte mléko a mléčné výrobky v kombinaci s dalším jídlem, tuhou stravou (cereálie).
Rozložte konzumaci mléka a mléčných výrobků během dne – častější menší porce.
Zkuste potravinové doplňky s obsahem enzymu laktáza, které jsou dostupné v kterékoliv lékárně (Lactoleraza®, Lactanon®, Lactalin®, Lactosolv®…).
Zvyšte příjem probiotických kultur a vlákniny. Zdravá střevní mikroflóra vede k lepší toleranci.
Definice bezlaktózových potravin v ČR*:
Potraviny s nízkým obsahem laktózy: obsahují maximálně 1g laktózy ve 100 g/100 ml
Potraviny bezlaktózové: obsahují maximálně 0,01 g laktózy na 100 g/100 ml
*V jiných zemích mohou být nastaveny jiné limity povoleného množství laktózy na 100 g.
Rozdělení potravin (jejich snášenlivost je vždy individuální):
Nevhodné potraviny s vysokým obsahem laktózy | Vhodné potraviny |
Mléko, mléčné výrobky, potraviny s obsahem syrovátky a sušeného mléka, tvaroh, smetana. V málem množství může být i v sušenkách, pečivu, instantních potravinách. | Zakysané mléčné výrobky, tvrdý sýr, jogurty s živými kulturami, které napomáhají trávení laktózy. Fermentované produkty jako čedar, feta, camembert, gouda, parmazán, mozzarella. |
Na stránkách www.laktonaut.cz jsou uvedeni výrobci a prodejci bezlaktózových výrobků.
Nezapomínejte na doplnění vápníku a bílkovin při sníženém příjmu mléka a mléčných výrobků. Pro prevenci osteoporózy:
Jezte dostatek zeleniny, ovoce a vlákniny (cca 270 g zeleniny a 130 g ovoce za den).
Zvolte jiné zdroje bílkovin a tuků: rostlinné bílkoviny (luštěniny), ořechy nebo ryby, drůbež bez kůže a libové kousky masa.
Pravidelně se hýbejte: cvičení pomáhá udržovat správnou rovnováhu mezi tvorbou a úbytkem kostní hmoty. Pohybová aktivita snižuje riziko pádů díky posílení svalů a zlepšení koordinace pohybů. Pohyb prospívá Vašim kostem nezávisle na věku.
Obsah vápníku v potravinách:
Potravina | Obsah vápníku ve 100 g (mg) | Potravina | Obsah vápníku ve 100 g (mg) |
Sýr Ementál | 1020 | Vejce - žloutek | 137 |
Sýr Eidam 30% | 800 | Brokolice | 105 |
Čočka | 600 | Špenát | 81 |
Sardinky v oleji | 415 | Žampióny | 80 |
Kapusta růžičková | 310 | Pomeranč | 57 |
Mandle - jádra | 246 | Ovesné vločky | 57 |
Téma bylo zpracováno bez nároku na úplnost, dle nejlepšího svědomí autorů.