zvýšený cholesterol a triglyceridy.pdf
ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL A TRIGLYCERIDY
Základem léčby zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je vždy změna životního stylu.
A to i v případě, kdy lékař nasazuje léky pomáhající snižovat hladinu krevních tuků.
Léčba zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je obvykle celoživotní, nelze ji přerušit po dosažení cílových hodnot. Při léčbě je hlavní naučit se s chorobou žít a zavést zdravý životní styl. Zaměřte se hlavně na tato opatření:
Skončete s kouřením: nekuřáctví je základním opatřením k prevenci srdečně-cévních chorob.
Zbavte se nadváhy: zredukujte váhu, zejména břišní obezitu (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm). Snižte energetický příjem potravy a zvyšte energetický výdej. Snižujte hmotnost pozvolna, ideálně 1 kg/měsíc.
Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitu: pravidelně většinu dní po dobu třiceti minut aerobně cvičte. Vhodnými sporty jsou běh, chůze, plavání, jízda na koni, na kole, aerobik, bruslení.
Vyvarujte se stresu.
Změňte stravovací návyky - zaměřte se na obsah a složení potravy (kolik, co a kdy jíte)
Jezte přiměřeně, nepřejídejte se.
Optimálně jezte 3-5x denně s pravidelnými intervaly mezi jednotlivými jídly. Nevynechávejte hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře). Večeřte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.
Pijte dostatek tekutin, nejméně dva litry denně (nejvhodnější je pitná voda).
Dbejte na pestrou stravu.
Tuky nesmí představovat více než 30 % denního energetického příjmu. Živočišné tuky (máslo, sádlo aj.) nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.
Omezte jednoduché cukry (sladkosti aj.)
Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu.
Jezte dvě až tři porce ovoce a zeleniny denně a dvě až tři porce mořské ryby týdně.
Omezte solení. K dochucování pokrmů používejte bylinky a koření.
Dodržujte střídmost v pití alkoholu (nepřekračujte denní množství u mužů 2 dl vína, 0,5 l piva nebo 1 velký panák tvrdého alkoholu, a u žen 1 dl vína, 0,3 l piva nebo 1 malý panák tvrdého alkoholu).
Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, úprava v páře nebo v alobalu, pečení, grilování bez tuku. Vyhýbejte se úpravám s použitím většího množství tuku – smažení, grilování.
Dietní doporučení ke snížení LDL-cholesterolu a ke zlepšení složení tuků
| Vhodné | Lze užívat omezeně | Nevhodné |
Tuky, oleje | Minimalizujte celkovou spotřebu. | Rostlinné tuky a oleje, např. Rama, Flora, olivový, řepkový, kukuřičný olej, ořechy, mák | Máslo, sádlo, lůj, škvarky, palmový a kokosový olej, margaríny neznámého složení |
Ryby | Všechny mořské i sladkovodní | Rybí vnitřnosti, smažené ryby, kaviár | |
Maso, uzeniny | Kuře bez kůže, krůta bez kůže, holoubě, králík, telecí – grilované bez tuku, vařené, dušené | Libové hovězí a vepřové bez viditelného tuku, šunka z prsní svaloviny kuřete či krůty s nízkým obsahem soli a bez přídavných látek, koňské uzeniny | Husa, kachna, slepice, všechny druhy tučných a tukem prorostlých mas, skopové, vnitřnosti, prejty, uzené, paštiky, konzervovaná masa, uzenářské výrobky, mletá masa |
Chléb a pečivo | Celozrnný chléb, celozrnné pečivo | Bílé a tmavé vodové pečivo, bílý a tmavý chléb | Sladké pečivo, tučné krémové pečivo, pečivo z listového těsta, čokoláda, cukrářské výrobky |
| Vhodné | Lze užívat omezeně | Nevhodné |
Mléčné výrobky | Podmáslí, netučný a polotučný tvaroh, kefírové a acido mléko 1,5% T v s., jogurty do 3,5 % T v s. (ovocné slazené náhradními sladidly) | Polotučné mléko do 2% tuku, středně tučné sýry do 30 % tuku v sušině | Plnotučné, sušené a kondenzované mléko, smetana, tučné tvarohy a sýry, zmrzliny, smetanové omáčky |
Vejce | Vaječné bílky v libovolném množství | Na přípravu pokrmů týdně 1 – 3 ks | Vaječné žloutky a výrobky z nich, výrobky s vyšším obsahem majonézy |
Zelenina | Preferovat čerstvou, mraženou, sušenou zeleninu | Grilovaná zelenina bez oleje | Smažená zelenina, upravená na tuku nebo grilovaná na oleji |
Brambory | Preferovat úpravu bez tuku | Smažené brambory, upravené na tuku nebo smetaně (krokety, hranolky, gratinované bram.) | |
Ovoce | Preferovat syrové ovoce | Ovoce ochucené náhradními sladidly (kompoty džemy, sirupy, džusy). | Kandované a proslazené ovoce, fíky, datle, rozinky, |
Luštěniny, obiloviny | Hrách, fazole, čočka, sójové boby, cizrna, krupky, pohanka, rýže, ovesné vločky, ovesné otruby, jáhly, müsli, nevaječné těstoviny |
Proč je zvýšená hladina cholesterolu v krvi nebezpečná?
Látky tukové povahy (cholesterol, triglyceridy) mohou poškozovat cévní stěnu a podílet se na srdečně-cévních onemocnění. Nejnápadnější změny jsou pozorovány jako ateroskleróza na cévách srdce, dolních končetin a mozku. Usazování cholesterolu do cév nebolí, onemocnění cév se obvykle projeví až komplikacemi např. infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin.
Důležitá je prevence – zamezení trvale zvýšené hladiny cholesterolu. Praktický lékař stanovuje hladiny cholesterolu a triglyceridů během preventivní prohlídky při první všeobecné preventivní prohlídce po ukončení péče u praktického lékaře pro děti a dorost a dále ve 30, 40, 50 a 60 letech věku.
Jaké jsou doporučené hodnoty hladin cholesterolu a triglyceridů?
LDL-cholesterol | Podle stupně kardiovaskulárního rizika (určí Váš lékař): · u nízkého rizika: < 3 mmol/l · u středně zvýšeného až vysokého rizika: < 2,6 mmol/l · u velmi vysokého rizika: < 1,8 mmol/l |
Non-HDL-cholesterol | max. o 0,8 mmol/l vyšší než cílové hodnoty LDL |
Triglyceridy | < 1,7 mmol/l |
Apolipoprotein B | Podle stupně kardiovaskulárního rizika (určí Váš lékař): · u středně zvýšeného až vysokého rizika: < 1 g/l · u velmi vysokého rizika: < 0,8 g/l |
Cholesterol je důležitá součást všech buněk v těle. Tvoří se v játrech, navíc je přijímán i potravou v tucích. V krvi rozlišujeme několik typů cholesterolu podle jeho přenašeče, zvláště:
LDL (tzv. „špatný“ cholesterol) transportuje cholesterol z jater do cév. Při jeho nadměrném množství dochází k nežádoucímu usazování do cév a ateroskleróze.
HDL (tzv. „hodný“ cholesterol) transportuje naopak cholesterol z cév do jater a tam jej využívá k tvorbě hormonů, žlučových kyselin a vitaminu D, potřebného pro stavbu kostí.
Non-HDL-cholesterol zahrnuje cholesterol ve všech typech přenašečů kromě HDL (tj. LDL, ale i VLDL, IDL, aj.).
Triglyceridy se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. V lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.
Téma bylo zpracováno bez nároků na úplnost, dle nejlepšího svědomí autora.