CZ
Vypnout grafiku Tisk stránky
  • Změnit
    velikost písma

Celiakie

Celiakie.pdf

Celiakie

Co je celiakie?

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené celoživotní nesnášenlivostí lepku (glutenu) u geneticky predisponovaných lidí. Onemocnění způsobuje zánět sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci klků a mikroklků. Nejde o alergii na lepek.

Lepek je hlavní bílkovinnou složkou pšenice, žita, ječmene a ovsa. Oves patří sice k bezpečným potravinám, ale nedoporučuje se, protože při zpracování dochází ke kontaminaci např. pšenicí. Mouka z uvedených obilovin představuje hlavní zdroj lepku v běžné potravě, který celiakům škodí.

O rozvoji onemocnění rozhodují kromě genetiky a přítomnosti lepku v potravě i další spouštěcí faktory. Těmi mohou být virová infekce, dlouhodobý stres, ale třeba i těhotenství apod.

 

Jaké jsou nejčastější projevy celiakie?

ü typické (střevní, častější v dětském věku) - bolest břicha, nadýmání, průjmy, ojediněle i zácpa či zvracení, nechutenství, hubnutí; u malých dětí lze často pozorovat vzedmuté bříško, poruchy růstu

ü atypické (mimostřevní, častěji v dospělosti) - předčasné řídnutí kostí (osteoporóza), chudokrevnost, neplodnost u mužů i žen, úzkost až deprese, vyrážka podobná oparu kdekoli na těle, zejm. v oblasti kloubů) a jiné

Velmi často je neléčená celiakie doprovázena úbytkem na váze až podvýživou a ztrátou vitální energie.

 

Jak lze celiakii diagnostikovat?

ü vyšetření krve – stanovení protilátek proti tělu vlastním tkáním, které jsou typické pro celiakii,

ü gastroskopie s enterobiopsii (odebrání vzorku sliznice střeva),

ü pro doplnění genetické vyšetření nebo ultrazvuk střev.

 

Jak se celiakie léčí?                                                       

Léčbou první volby je bezlepková dieta. Pouze úplné a přísné vynechání potravin s obsahem lepku vede k úplnému vyhojení sliznice střeva, ústupu projevů celiakie a minimalizaci jejich komplikací. 

Výjimečně je léčena léčivy. Obvykle pouze při tzv. celiakální krizi, refrakterní celiakii nebo při ulcerózní jejunoileitidě jsou podávána zejm. léčiva tlumící nepřiměřenou imunitní reakci (glukokortikoidy a imunosupresiva).

Existují komplikace neléčené celiakie?

Mezi nejčastější komplikace neléčené celiakie patří zejm. předčasná osteoporóza, anemie, neplodnost či poruchy prospívání. V důsledku neléčené celiakie se může rozvinout i tzv. refrakterní celiakie, kdy je již třeba podávání léčiv, nejčastěji glukokortikoidů. Dále sem patří porucha imunity, zvýšené riziko vzniku lymfomů nebo adenokarcinom tenkého střeva a jiné.

 

Co je bezlepková dieta?

Bezlepková dieta (BZLD) představuje úplné vyloučení lepku z potravy. Základem bezlepkové diety jsou brambory, kukuřice, rýže, pohanka, jáhly, sója a další luštěniny, zelenina a ovoce.

Běžná strava obsahuje 7-13 g lepku (za den). K vyvolání celiakie však stačí pouze 100 mg lepku denně, proto je za bezpečnou dávku považováno množství 20-50 mg lepku za den. Množství je vždy individuální.

Dle doporučení WHO se potraviny označují:

ü bezlepkové (obsahují 2mg lepku ve 100g)

ü potraviny s velmi nízkým obsahem lepku (obsahují ve 100g méně než 10mg lepku→nutné propočítávat)

Je nutné pravidelně navštěvovat ošetřujícího lékaře – gastroenterologa, který monitoruje, často ve spolupráci s nutričním terapeutem, i stav výživy pacienta. Zjistí-li nedostatek některých živin, minerálů či vitamínů, navrhnou je doplnit vhodnými preparáty v podobě potravinových doplňků, potravin pro zvláštní lékařské účely nebo přímo léčivy. Nejčastěji je nutné u celiaků doplňovat vápník, železo, vitaminy skupiny B, vitamin C a vitaminy rozpustné v tucích (zejm. vitaminy A a D).

 

Vhodné potraviny
 Nevhodné potraviny
rýže (mouka, vločky, těstoviny, rýžová instantní kaše…)
pšeničná mouka ale i všechny její druhy: špalda, jednozrnka, dvouzrnka, khorasan – obchodní název kamut
kukuřice (mouka, krupice, lupínky, škrob…)
žitná, ječná nebo ovesná mouka
brambory (bramborový škrob…)
cukrářské výrobky (zákusky, sušenky, oplatky, piškoty, …)
sója (mouka, krupice, tofu…)
plněná čokoláda nebo bonbóny, nugát, karamelky
jáhly a proso (mouka, vločky, kaše…)
těstoviny vaječné i bezvaječné, knedlíky a kaše (krupičná, případně ovesná)
pohanka (mouka, chléb, křupky…)
instantní polévky a omáčky
amarant = laskavec, Quinoa = merlík čínský (mouka, křupky, těstoviny, bezlepkové instantní směsi…)
kořenící směsi, kypřící prášek
luštěniny (hrách, fazole, mungo…)
výrobky z brambor (knedlíky, bramborák)
maso a uzeniny (šunka od kosti a speciální bezlepkové uzeniny…)
některé masné produkty (např. jitrnice, prejt, atd.)- zatěžují trávicí trakt
ovoce, zelenina vč. ořechů a semen
pečivo slané i sladké (chléb, rohlíky, koláče, ...)
mléko a mléčné výrobky (dle snášenlivosti laktózy nebo bílkovin kravského mléka)
rostlinné maso seitan, klaso, robi
dochucovadla (kysané smetany nebo jogurtu, domácí protlak, všechny základní druhy koření…)
kuskus, bulgur
sladidla (cukr, pravý včelí med, umělá sladidla…)
 

 

Důležité je též kontrolovat, zda potraviny neobsahují stopové množství lepku, např. v pudinku, uzeninách, hořčici, kečupu, zmrzlině, jogurtech, pomocné látky v léčivech apod.

Výběr potravin musí být též přizpůsoben dle případné alergie či nesnášenlivosti dalších surovin nebo potravin z nich připravených (mléko – laktóza / bílkoviny kravského mléka, vejce, sója, ořechy atd.). 

Je možná prevence celiaka?

Přestože je celiakie geneticky podmíněným onemocněním, i zde existují určité formy prevence jejího propuknutí.

ü Kojení - čím déle a čím častěji je dítě kojeno, tím nižší je riziko propuknutí onemocnění.

ü Zavedení malé dávky lepku do stravy již v prvním roce života dítěte - konkrétně ne dříve než ve 4. ale ne později než v 7. měsíci života. Podání malé dávky lepku v tomto období se opakuje.

Užitečné rady můžete najít i na internetu…

ü Sdružení celiaků České republikyceliac.cz a Společnost pro bezlepkovou dietuceliak.cz

ü Klub celiaků: Praha celiac.cz, Brnoklubceliakie.cz, Ostravaceliatik.webnode.cz, Plzeňplzensticeliaci.wbs.cz, Jižní Čechyceliakie-jih.cz, Litoměřicecelia-zbl.cz/klub-celiakie-litomerice-o.s

Téma bylo zpracováno bez nároku na úplnost, dle nejlepšího svědomí autorů.

© Institut klinické a experimentální medicíny 2015 - 2024. Všechna práva vyhrazena.

Created by ARSY line

Pro zaměstnance

Portál
Pošta
Intranet
PACS


Zlatokop
Vema
MIS
Varování

Zavřít