Celiakie
Co je celiakie?
Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené celoživotní nesnášenlivostí lepku (glutenu) u geneticky predisponovaných lidí. Onemocnění způsobuje zánět sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci klků a mikroklků. Nejde o alergii na lepek.
Lepek je hlavní bílkovinnou složkou pšenice, žita, ječmene a ovsa. Oves patří sice k bezpečným potravinám, ale nedoporučuje se, protože při zpracování dochází ke kontaminaci např. pšenicí. Mouka z uvedených obilovin představuje hlavní zdroj lepku v běžné potravě, který celiakům škodí.
O rozvoji onemocnění rozhodují kromě genetiky a přítomnosti lepku v potravě i další spouštěcí faktory. Těmi mohou být virová infekce, dlouhodobý stres, ale třeba i těhotenství apod.
Jaké jsou nejčastější projevy celiakie?
ü typické (střevní, častější v dětském věku) - bolest břicha, nadýmání, průjmy, ojediněle i zácpa či zvracení, nechutenství, hubnutí; u malých dětí lze často pozorovat vzedmuté bříško, poruchy růstu
ü atypické (mimostřevní, častěji v dospělosti) - předčasné řídnutí kostí (osteoporóza), chudokrevnost, neplodnost u mužů i žen, úzkost až deprese, vyrážka podobná oparu kdekoli na těle, zejm. v oblasti kloubů) a jiné
Velmi často je neléčená celiakie doprovázena úbytkem na váze až podvýživou a ztrátou vitální energie.
Jak lze celiakii diagnostikovat?
ü vyšetření krve – stanovení protilátek proti tělu vlastním tkáním, které jsou typické pro celiakii,
ü gastroskopie s enterobiopsii (odebrání vzorku sliznice střeva),
ü pro doplnění genetické vyšetření nebo ultrazvuk střev.
Jak se celiakie léčí?
Léčbou první volby je bezlepková dieta. Pouze úplné a přísné vynechání potravin s obsahem lepku vede k úplnému vyhojení sliznice střeva, ústupu projevů celiakie a minimalizaci jejich komplikací.
Výjimečně je léčena léčivy. Obvykle pouze při tzv. celiakální krizi, refrakterní celiakii nebo při ulcerózní jejunoileitidě jsou podávána zejm. léčiva tlumící nepřiměřenou imunitní reakci (glukokortikoidy a imunosupresiva).
Existují komplikace neléčené celiakie?
Mezi nejčastější komplikace neléčené celiakie patří zejm. předčasná osteoporóza, anemie, neplodnost či poruchy prospívání. V důsledku neléčené celiakie se může rozvinout i tzv. refrakterní celiakie, kdy je již třeba podávání léčiv, nejčastěji glukokortikoidů. Dále sem patří porucha imunity, zvýšené riziko vzniku lymfomů nebo adenokarcinom tenkého střeva a jiné.
Co je bezlepková dieta?
Bezlepková dieta (BZLD) představuje úplné vyloučení lepku z potravy. Základem bezlepkové diety jsou brambory, kukuřice, rýže, pohanka, jáhly, sója a další luštěniny, zelenina a ovoce.
Běžná strava obsahuje 7-13 g lepku (za den). K vyvolání celiakie však stačí pouze 100 mg lepku denně, proto je za bezpečnou dávku považováno množství 20-50 mg lepku za den. Množství je vždy individuální.
Dle doporučení WHO se potraviny označují:
ü bezlepkové (obsahují 2mg lepku ve 100g)
ü potraviny s velmi nízkým obsahem lepku (obsahují ve 100g méně než 10mg lepku→nutné propočítávat)
Je nutné pravidelně navštěvovat ošetřujícího lékaře – gastroenterologa, který monitoruje, často ve spolupráci s nutričním terapeutem, i stav výživy pacienta. Zjistí-li nedostatek některých živin, minerálů či vitamínů, navrhnou je doplnit vhodnými preparáty v podobě potravinových doplňků, potravin pro zvláštní lékařské účely nebo přímo léčivy. Nejčastěji je nutné u celiaků doplňovat vápník, železo, vitaminy skupiny B, vitamin C a vitaminy rozpustné v tucích (zejm. vitaminy A a D).
Vhodné potraviny | Nevhodné potraviny |
rýže (mouka, vločky, těstoviny, rýžová instantní kaše…) | pšeničná mouka ale i všechny její druhy: špalda, jednozrnka, dvouzrnka, khorasan – obchodní název kamut |
kukuřice (mouka, krupice, lupínky, škrob…) | žitná, ječná nebo ovesná mouka |
brambory (bramborový škrob…) | cukrářské výrobky (zákusky, sušenky, oplatky, piškoty, …) |
sója (mouka, krupice, tofu…) | plněná čokoláda nebo bonbóny, nugát, karamelky |
jáhly a proso (mouka, vločky, kaše…) | těstoviny vaječné i bezvaječné, knedlíky a kaše (krupičná, případně ovesná) |
pohanka (mouka, chléb, křupky…) | instantní polévky a omáčky |
amarant = laskavec, Quinoa = merlík čínský (mouka, křupky, těstoviny, bezlepkové instantní směsi…) | kořenící směsi, kypřící prášek |
luštěniny (hrách, fazole, mungo…) | výrobky z brambor (knedlíky, bramborák) |
maso a uzeniny (šunka od kosti a speciální bezlepkové uzeniny…) | některé masné produkty (např. jitrnice, prejt, atd.)- zatěžují trávicí trakt |
ovoce, zelenina vč. ořechů a semen | pečivo slané i sladké (chléb, rohlíky, koláče, ...) |
mléko a mléčné výrobky (dle snášenlivosti laktózy nebo bílkovin kravského mléka) | rostlinné maso seitan, klaso, robi |
dochucovadla (kysané smetany nebo jogurtu, domácí protlak, všechny základní druhy koření…) | kuskus, bulgur |
sladidla (cukr, pravý včelí med, umělá sladidla…) | |
Důležité je též kontrolovat, zda potraviny neobsahují stopové množství lepku, např. v pudinku, uzeninách, hořčici, kečupu, zmrzlině, jogurtech, pomocné látky v léčivech apod.
Výběr potravin musí být též přizpůsoben dle případné alergie či nesnášenlivosti dalších surovin nebo potravin z nich připravených (mléko – laktóza / bílkoviny kravského mléka, vejce, sója, ořechy atd.).
Je možná prevence celiaka?
Přestože je celiakie geneticky podmíněným onemocněním, i zde existují určité formy prevence jejího propuknutí.
ü Kojení - čím déle a čím častěji je dítě kojeno, tím nižší je riziko propuknutí onemocnění.
ü Zavedení malé dávky lepku do stravy již v prvním roce života dítěte - konkrétně ne dříve než ve 4. ale ne později než v 7. měsíci života. Podání malé dávky lepku v tomto období se opakuje.
Užitečné rady můžete najít i na internetu…
ü Sdružení celiaků České republiky → celiac.cz a Společnost pro bezlepkovou dietu → celiak.cz
ü Klub celiaků: Praha → celiac.cz, Brno → klubceliakie.cz, Ostrava → celiatik.webnode.cz, Plzeň → plzensticeliaci.wbs.cz, Jižní Čechy → celiakie-jih.cz, Litoměřice → celia-zbl.cz/klub-celiakie-litomerice-o.s
Téma bylo zpracováno bez nároku na úplnost, dle nejlepšího svědomí autorů.