CZ
Vypnout grafiku Tisk stránky
  • Změnit
    velikost písma

Stravovací návyky

Cholesterol a diety

Je velmi zásadní uvědomit si, že operace na naší klinice Vám odstranila, resp. pouze obešla následky onemocnění - aterosklerózy, ale nemoc jako takovou neodstranila. Proto především Vy sami budete určovat svůj další osud. 

Změnit životní styl je nejpodstatnější podmínkou pro dlouhodobý efekt a zisk z operace. Až do konce devadesátých let minulého století převládal názor, že správná výživa může pouze zpomalit rozvoj aterosklerózy, poté se ovšem zjistilo, že při dodržování diety s nízkým obsahem tuků společně s další léčbou dochází k ústupu onemocnění. Nebo-li - dietu nelze podceňovat, naopak - může významně ovlivnit zdravotní stav. 

Je důležité vědět, jakou máte hladinu cholesterolu v krvi a pravidelně si ji nechat kontrolovat. Cholesterol je životně důležitá látka, ze které organismus buduje buněčné membrány, hormony apod. Ovšem jeho zvýšené množství se podílí na vzniku a progresi aterosklerózy - kornatění tepen. 

V organismu je cholesterol transportován tzv. lipoproteiny - LDL (z krve do tkání) a HDL (z buněk do jater, kde se odbourává), přičemž zvýšené množství LDL a snížené HDL je nejvíce rizikové. Potravou člověk přijímá cca 30-50 % cholesterolu, zbytek se tvoří v játrech z tuků. Denní příjem cholesterolu by měl být pod 250 mg.

Doporučené hodnoty chol. v krvi jsou:

  • celkový cholesterol méně než 5,2 mmol/l
  • LDL - „špatný cholesterol“ pod 3 mmol/l
  • HDL - „dobrý cholesterol“ více než 1 mmol/l 

Pokud samotná dieta, je-li řádně dodržována, nevede k uspokojivým hodnotám cholesterolu, lékař Vám předepíše léky na jeho snížení, ale pozor! Léky samy o sobě problém neřeší. 

Základním krokem je omezení příjmu tuků v potravě. Kaloricky by jejich příjem neměl přesáhnout 30 %. Co to znamená? 

Jeden gram tuků má energetickou hodnotu 37,5 kJ, zatímco gram glukózy nebo bílkovin cca 17 kJ, tedy o více než polovinu méně. Jednodušeji řečeno, max. hmotnost tuků v jídle by neměla přesáhnout 17 % z celkové hmotnosti pokrmu. Aby to nebylo úplně jednoduché, je zapotřebí vybírat tuky dle obsahu mastných kyselin, které stručně dělíme na nasycené a nenasycené (dle chemické struktury). Tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin je třeba se vyvarovat, protože zvyšují hladinu cholesterolu. Nachází se především v živočišných a mléčných výrobcích, jako je sádlo, máslo, ale také např. v kokosovém ořechu nebo palmovém oleji.   

Nenasycené mastné kyseliny dále dělíme na monoenové a polyenové. Monoenové se nacházejí např. v olivovém či arašídovém oleji a lidský organismus je také dokáže sám vytvořit. Naproti tomu polyenové je nutno potravou dodávat - nalezneme je např. v rostlinných olejích, v obilí, vlašských oříšcích, mořských rybách. Obsah tuků s nasycenými MK by měl být max. 10 % všech tuků v jídle. 

Ochranný vliv před aterosklerózou má také vláknina - nestravitelná složka z ovoce, zeleniny a obilnin, která v žaludku nabobtná a snižuje pocit hladu, váže na sebe cholesterol a další škodlivé látky, čímž působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. 

Jaké potraviny je tedy vhodné vynechat? Především uzeniny s vysokým obsahem tuků, jako jsou salámy (Gothaj, Vysočina, lovecký, uherský), tlačenky, tučné maso - bůček, kachna, husa, omezit vepřové a hovězí; tučné sýry, živočišné tuky ve formě sádla, másla, škvarků; majonézy, vaječné žloutky, kondenzované mléko, čokoládu apod. 

Doporučit můžeme: rostlinné oleje vyjma palmového, ryby - čerstvé i konzervované, kuřecí maso, obiloviny, rýži, ovesné vločky, luštěniny, sóju, ovoce a zeleninu (i ve formě kompotů a zavařenin). 

Hmotnost: Vaší snahou by mělo být dosáhnout tzv. optimální hmotnosti, nejlépe dle tzv. BMI – body mass index. Optimální hodnoty jsou mezi 18-25. Trpíte-li nadváhou, jsou nadměrně zatěžovány nejen Vaše klouby, ale i srdíčko, a je čas vážně se zamyslet nad redukční dietou. S tou ovšem počkejte alespoň 6 týdnů po operaci a poraďte se s lékařem – rozhodně se nesnažte o drastické metody jeden jogurt denně ! Tím si pouze uškodíte a výsledek se bude rovnat nule.

Pro více informací doporučujeme: www.stob.cz

© Institut klinické a experimentální medicíny 2015 - 2016. Všechna práva vyhrazena.

Created by ARSY line

Pro zaměstnance

Intranet
Pošta
Strava
Varování

Zavřít

Tyto internetové stránky používají soubory cookie Více informací zde.

Souhlasím