CZ
Vypnout grafiku Tisk stránky
  • Změnit
    velikost písma
  • Úvod
  • Ledviny - chronická ledvinná nedostatečnost, bezfosfátová dieta

Ledviny - chronická ledvinná nedostatečnost, bezfosfátová dieta

CHRONICKÁ LEDVINNÁ NEDOSTATEČNOST.pdf

Při chronické ledvinné nedostatečnosti ztrácejí ledviny svou schopnost vylučovat odpadní látky a vodu, je porušena rovnováha solí, kyselosti a vody. Množství moči se může snižovat. Tento stav je zároveň spojen s onemocněními, které s ledvinami zdánlivě nesouvisí: stoupá krevní tlak, objevují se častější infekce, chudokrevnost, mění se složení krve atd. Život ohrožující je dopad těchto změn zejména na srdce a cévy (tito pacienti mají 10 násobně vyšší riziko úmrtí na infarkt myokardu či na mozkovou příhodu), dále hrozí rozvoj tzv. ledvinné kostní nemoci.

Ledvinná kostní nemoc je složité onemocnění, vyvolané mnoha různými faktory při poklesu funkce ledvin. Pacienti trpící ledvinnou kostní nemocí mají nedostatek aktivního vitamínu D, dochází u nich k poklesu vstřebávání vápníku ze stravy a jeho nedostatečnému ukládání do kostí, hromadění fosforu v krvi. Nadbytek fosforu a nedostatek vitamínu D nutí příštítná tělíska k nadměrné tvorbě parathormonu, který odbourává kosti, změkčuje je a uvolňuje z nich vápník a fosfor do krve. Rozvíjí se tzv. hyperfosfatémie. Fosfor se sráží spolu s vápníkem, vytvářejí se krystalky zejména kolem kloubů, v tepnách, na srdečních chlopních, v kůži, na spojivkách, v plicích atd.

Projevy a komplikace: pokles pevnosti a měknutí kostí, jejich zvýšená křehkost, náchylnost ke zlomeninám, bolesti kostí. Krystalky na spojivkách a v kůži způsobují zarudnutí, svědění (syndrom červených očí; POZOR Oční kapky obvykle nepomáhají!), v plicích suchý kašel; v cévách jejich ucpávání a kornatění (riziko infarktu atd.). V okolí kloubů mohou vznikat neforemné útvary, dochází k omezení pohyblivosti a bolesti kloubů; krystaly na srdečních chlopních mohou způsobit chlopenní vadu, vedoucí k dušnosti a srdečnímu šelestu. POZOR! Měsíce až roky nemusíte pociťovat žádné obtíže! Vysoká hladina fosforu v krvi obvykle „nebolí“, pouze vede k nevratným změnám a komplikacím, které se objevují až po dlouhé době.

Základem prevence a léčby je dieta s omezením fosforu, kterou je třeba dodržovat již v časných stádiích chronické ledvinné nedostatečnosti. Během dialýzy samotná dieta ke snížení vysoké hladiny fosforu v krvi obvykle nestačí, proto Vám lékař předepíše tzv. vazače fosfátů - kalciové nebo nekalciové povahy. Jsou to léčiva zabraňující vstřebání fosforu z potravy (je třeba je užívat s každým jídlem, včetně svačin). Možná budete užívat také vápník, aktivní formu vitamínu D, kalcimimetika (léčiva potlačující nadměrnou činnost příštítných tělísek) a pokud toto nestačí, přistupuje se k operativnímu odnětí příštítných tělísek.

Fosfor je důležitý minerál, který se v organismu vyskytuje zejména v kostech (z 85 %). Při ledvinném onemocnění je však z kostí složitými mechanismy vyplavován, je sníženo vylučování fosforu ledvinami, a proto stoupá jeho hladina v krvi (následky viz výše). Proto je tolik důležité ZABRÁNIT DALŠÍMU PŘÍSUNU FOSFORU POTRAVOU. Fosfor je v potravinách vázán na bílkoviny (každá bílkovina jej obsahuje). Velké množství fosforu proto obsahují potraviny s velkým množstvím bílkovin a vysokým obsahem vlákniny. Nedialyzovaný pacient obvykle musí omezovat příjem bílkovin, aby se v těle nehromadily dusíkaté produkty jejich odbourávání, pacient na dialýze naopak musí zajistit dostatečný přísun bílkovin a energie (protože během dialýzy hrozí ztráty bílkovin)! VŽDY PROTO NÁSLEDUJTE DIETNÍ DOPORUČENÍ SVÉHO LÉKAŘE A DIETNÍ SESTRY!

Omezení fosforu v dietě spočívá ve vynechání nebo výrazném omezení potravin uvedených v tabulce.


Nevhodné

Vhodná náhrada

MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY (zejm. tvrdé a tavené sýry, jogurty, jogurtové nápoje, sušené mléko a smetana), smetanová ZMRZLINA
čerstvé/tvarohové sýry typu LUČINA, ŽERVÉ; margarín; zakysaná smetana; smetana na šlehání; nemléčné produkty; rýžová kaše; ovocná dřeň/nanuk
některé MASNÉ VÝROBKY (uzené maso, klobásy, uzeniny, salám, šunka atd.)
Maso hovězí, vepřové, skopové, krutí, kuřecí, telecí, jehněčí; škvarky, bůček (s ohledem na ostatní diety), RYBY bez velkých kostí a RYBÍ PRODUKTY – vždy zbavené kůže a kostí
VNITŘNOSTI (játra, ledvinky aj.), játrové paštiky a játrové uzeniny

RYBY s křehkými kostmi (ančovičky, sleď, sardinky aj.), jikry, rybí paštiky
Čerstvé/uzené ryby (treska, losos aj.), ryby v konzervě (tuňák, losos, ostatní vždy zbavené kostí a kůže!), příležitostně krab, krevety, mušle aj.
VEJCE (žloutky)
Vaječné bílky (max. však 1 vejce na den!)
KAKAO, ČOKOLÁDA (poživatina i nápoj, čokoládové sladkosti, pudink, pečivo atd.) všechny OŘECHY, dýňová/slunečnicová SEMÍNKA, LÉKOŘICE
Gumové/tvrdé/máslové BONBÓNY, ŽELÉ, bonbóny marshmallow, mentholové a ovocné PASTILKY, KARAMELY, turecký MED, neslaný POP-CORN, TYČINKY a PRECLÍKY
COCA-COLA, PIVO a další sycené nápoje
STOLNÍ A MINERÁLNÍ VODY, i s příchutí; 1 dcl vína, čaj
LUŠTĚNINY (hrách, fazole, čočka, cizrna, boby; včetně sóji a sojového masa, arašídů)
Bílá RÝŽE, TĚSTOVINY, KUS-KUS, zelené FAZOLOVÉ LUSKY, POHANKA
VÝROBKY Z CELOZRNNÉ MOUKY (pečivo, chléb)
BÍLÉ PEČIVO, BÍLÝ CHLÉB; pečivo z kukuřičné/ rýžové mouky, PITA chléb, koblihy/pirohy z kynutého těsta, croissant
OVESNÉ VLOČKY, OTRUBY, MÜSLI

DROŽDÍ, PRÁŠEK DO PEČIVA

INSTANTNÍ VÝROBKY (polévky, polotovary, sušená smetana do kávy, nápoje z automatu, pudink, instantní káva!); HOTOVÉ POKRMY z MASA, RYB a DRŮBEŽE – pizza, hot-dog aj. SMAŽENÉ BRAMBŮRKY
DOMÁCÍ POLÉVKA, DOMA PŘIPRAVOVANÉ, VAŘENÉ POKRMY
(z čerstvých či čerstvě zmražených surovin), zrnková či překapávaná káva (max. 1 šálek denně), čaj



























Odkazy na zdroje dalších informací

Téma bylo zpracováno bez nároku na úplnost.

© Institut klinické a experimentální medicíny 2015 - 2016. Všechna práva vyhrazena.

Created by ARSY line

Pro zaměstnance

Intranet
Pošta
Strava
Varování

Zavřít

Tyto internetové stránky používají soubory cookie Více informací zde.

Souhlasím