CZ
Vypnout grafiku Tisk stránky
  • Změnit
    velikost písma
  • Úvod
  • Diabetes mellitus - cukrovka

Diabetes mellitus - cukrovka

DIABETES MELLITUS.pdf

Ohroženi jsme všichni, protože cukrovka může překvapit bez varování každého z nás, v jakýkoliv čas! 

Co je diabetes mellitus?

Diabetes je pro svůj vysoký výskyt v populaci a závislosti na negativních jevech současného způsobu života pokládán za civilizační onemocnění. K jeho vzniku totiž ve většině případů přispívá život ve stresu, nadměrný příjem energie, nevhodné složení potravy a nedostatek pohybu, tedy faktory, které také velmi často vedou k obezitě. Pouze asi u 8 % diabetiků se onemocnění rozvine na základě vrozených genetických dispozic nebo nějaké druhotné příčiny (např. postižení slinivky břišní, po užívání diabetogenních léků aj.). Nevhodný životní styl však může uspíšit vznik diabetu a komplikovat průběh onemocnění.

Základní příčinou cukrovky je neschopnost organismu produkovat nebo efektivně využívat životně důležitý hormon inzulín, který je zodpovědný za přeměnu stravy v energii. Základní úlohou inzulinu je vychytávat cukr (hlavní zdroj energie pro organismus) z krve a předávat ho životně důležitým orgánům a tkáním.

Kolik je diabetiků v ČR?

Počet registrovaných diabetiků v České republice každoročně vzrůstá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se ke konci roku 2013 s diabetem léčilo více než 861 tisíc pacientů, což představovalo nárůst výskytu tohoto onemocnění v populaci o více než 20 tisíc diabetiků oproti předchozímu roku.

Jaké typy diabetu rozlišujeme a jaké jsou jejich příznaky?

Diabetes 1. typu: Diabetici 1. typu neprodukují žádný inzulin. Začátek onemocnění u nich probíhá většinou náhle a může být dost dramatický. Provází ho prudký váhový úbytek, velká žízeň a časté močení, někdy i velké nechutenství nebo naopak „vlčí hlad“, zvracení, bolesti břicha nebo i porucha vědomí až bezvědomí. Tento typ diabetu se může projevit v jakémkoliv věku, ale nejčastěji postihuje děti a dospívající.

Diabetes 2. typu: U diabetika 2. typu obvykle pokračuje produkce inzulinu, ale z nejrůznějších důvodů klade organismus překážky k jeho správnému využití a dochází tedy k relativnímu nedostatku inzulinu. Jedná se převážně o onemocnění středního a vyššího věku (vzniká často po 40. roce života) a vedle vrozené náchylnosti podporují jeho vznik nadváha (60 - 90 % diabetiků tohoto typu je obézních), nedostatek pohybu a duševní stresy. Diabetes 2. typu v naší i celosvětové populaci převládá, 92 % diabetiků se řadí právě mezi diabetiky 2. typu. Ústavní lékárna IKEM Konzultace a lékové poradenství Tel.: 261 362 333; e-mail: lekarna@ikem.cz

Začátek diabetu 2. typu je na rozdíl od diabetu 1. typu často nenápadný a někdy se zjistí až při rozvoji diabetických komplikacích, např. při selhání ledvin, poruchách zraku nebo vředech na nohou. Vedle typických příznaků provázejících vysokou hladinu krevního cukru, jako je žízeň, časté močení a hubnutí, se mohou u diabetu 2. typu objevit i velká únavnost, opakované infekce (zejména plísňové, doprovázené svěděním), špatné hojení ran apod.

Jak předcházet vzniku diabetu 2. typu?

Jak již bylo řečeno, počet nemocných s diabetem 2. typu neustále roste. Na rozvoji onemocnění se kromě genetických vlivů podílejí i vlivy vnější. Mezi významné rizikové faktory rozvoje onemocnění patří nadváha a obezita (zejména hromadění tuku v oblasti břicha), nedostatek pohybu a nezdravé stravování. Redukcí hmotnosti u osob s nadváhou a obezitou a dodržováním zásad zdravé životosprávy lze pak riziko vzniku onemocnění významně snížit.

Mezi zásady zdravé životosprávy patří:

  •  pravidelná a přiměřená pohybová aktivita
  •  zdravé stravování
  •  nekouřit
  •  vyhýbat se stresovým situacím

Základní pravidla racionální výživy

  •  pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů
  •  pravidelnost v jídle (3-5x denně)
  •  dostatečný příjem tekutin (1,5 – 2,0 l denně dle individuálních potřeb)
  •  omezit alkohol – muži max. 20 – 30 g denně = 0,5 l piva nebo 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu, ženy poloviční množství
  •  omezit solení
  •  dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny (nejvíce vlákniny se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných výrobcích) 
  •      omezit množství živočišných tuků v potravě, upřednostňovat rostlinné oleje a másla na úkor živočišných tuků (máslo, sádlo), omezit tučné potraviny – tučné sýry, uzeniny, smažená jídla, smetanové omáčky, smažené brambůrky, moučníky, plněné sušenky
  •  omezit druhotně zpracovaná masa: uzeniny, paštiky, sekaná, hamburgery


Jaká jsou rizika neléčeného nebo špatně kompenzovaného diabetu a jak jim předcházet?

Neléčená cukrovka zabíjí nebo způsobuje těžká poškození nejdůležitějších systémů, která pak vedou k závažným komplikacím. Chronické komplikace diabetu jsou způsobeny postižením velkých cév (v srdci, mozku, dolních končetinách) a malých cév (postižení se pak projeví sníženou funkcí ledvin, poruchami zraku a nervů).

Takové komplikace se v průměru objeví u 1 ze 4 diabetiků následkem dlouhodobě neuspokojivé kompenzace diabetu (vysoká glykémie, vysoký glykovaný hemoglobin) a rozvoje ateroskleróy.

Mezi hlavní příčiny těchto komplikací patří také vysoký krevní tlak, vysoké hladiny krevních tuků kouření a genetické vlivy. Z nich lze pak snadno odvodit i základní opatření pro předcházení diabetický ch komplikací:

  •  udržovat diabetes dobře kompenzovaný, pravidelně navštěvovat lékaře, správně užívat předepsané léky
  •  dodržovat dietní opatření pro diabetiky
  •  omezit nadměrný příjem alkoholických nápojů
  •  provozovat pravidelný a přiměřený tělesný pohyb
  •  nekouřit
  •  vyhýbat se stresovým situacím
  •  samostatná kontrola diabetu

Tento materiál byl zpracován bez nároků na úplnost, dle nejlepšího svědomí autorů

© Institut klinické a experimentální medicíny 2015 - 2016. Všechna práva vyhrazena.

Created by ARSY line

Pro zaměstnance

Intranet
Pošta
Strava
Varování

Zavřít

Tyto internetové stránky používají soubory cookie Více informací zde.

Souhlasím